Nazwa: Bocja karłowata

Nazwa łacińska: Ambastaia sidthimunki

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Kozowate (piskorzowate) - (Cobitidae)

Pochodzenie: Azja Południowo-Wschodnia – dorzecza Mekongu, Chao Phraya i Maeklongu

Wielkość: 6 cm

Usposobienie: Spokojne w stadzie, w pojedynkę może przejawiać agresję

Wielkość akwarium: > 60 l

Temperatura wody: 24-28°C

Parametry wody: pH 6,0-7,5 GH2-12°dGh

Pokarm: Mrożony i żywy drobny oraz suchy opadający na dno

Charakterystyka:
Bocja karłowata zamieszkuje wolno płynące i stojące wody Azji. Te niewielkie ryby osiągają wielkość do 6 cm długości. Charakteryzuje je ciekawe ubarwienie. Na ciemno żółtym ciele rysują się dwa poziome ciemne pasy, które się zchodzą i rozchodzą tworząc ciekawy wzór na ciele ryby. W efekcie boki ciała bocji pokrywają żółte kropki z czarną mocno zarysowaną poziomą linią przez środek ciała. Spód ciała przechodzi od jasno żółtego do białego. Płetwy są przezroczyste. W okół pyska znajduje się kilka cieniutkich wasików. Samice są nieznacznie większe od samców, a ich ciała mają bardziej zaokrąglony kształt. Samce zaś mają wydłużone pyski i widocznie uwydatnione wargi. Zaleca się hodowanie ryb w stadach składających się z ok. 10 osobników. Przedstawiciele tego gatunku mają spokojne usposobienie, jednak w pojedynkę mogą wykazywać agresję. W małych grupach może dojść do sytuacji, w której jedna z ryb będzie chciała podporządkować sobie pozostałe. Wspaniale nadają się do akwarium ogólnego.

Osobniki preferują ciepłe środowiska, więc temperatura wody nie powinna wykraczać poza przedział 24-28°C. Ryby są dosyć ciekawskie. Można zagwarantować im rozrywkę poprzez umieszczenie w zbiorniku dużej ilości korzeni, kamieni oraz liści, dzięki którym zostają utworzone jamy, zakamarki oraz szczeliny, chętnie odwiedzane przez rybki. Zalecane jest piaszczyste podłoże lub drobny żwirek. Można również obsadzić zbiornik roślinnością. Zalecane jest użycie wydajnego filtra. Nie poleca się wpuszczania ryb do nowo założonego akwarium, gdyż ciężko aklimatyzują się w nowych warunkach.
Dobierając im towarzystwo, należy zrezygnować z gatunków o weloniastych płetwach. Preferowany odczyn wody to 6.0-7.5 pH, a jej twardość to 2-12 °dGh.

Ryby te najchętniej spożywają bezkręgowce, ślimaki oraz owady. Przepadają również za pokarmem suchym. Można podawać także pokarm mrożony, urozmaicany roślinnym, np. szpinakiem czy cukinią.

Rozmnażanie:
W warunkach hodowlanych nie odnotowano wielu sukcesów w rozmnażaniu. Ryby w warunkach naturalnych odbywają migracje w celu odbycia tarła, a na fermach hodowlanych są stymulowane do rozrodu poprzez podanie hormonów.

Ciekawostki:
Rozmnażanie tej ryby na fermach pokrywa popyt na nie co ogranicza odławianie ich w naturze, gdzie jest zagrożona wyginięciem.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria