Nazwa: Brzanka birmańska (odeska)

Nazwa łacińska: Pethia ticto

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: Pakistan, Indie, Nepal, Bangladesz, Sri Lanka, Tajlandia

Wielkość: do 10 cm

Usposobienie: łagodne

Wielkość akwarium: > 100 l

Temperatura wody: 22-26 °C

Parametry wody: pH 6,5-7,5 GH 10-20° dGH

Pokarm: suchy granulowany i w płatkach, mrożony i żywy

Charakterystyka:
Pochodzenie Brzanki odeskowej nie jest do końca znane. Istnieją przypuszczenia, że jest ona krzyżówką innych gatunków, jak też spekulacje, iż nie występuje ona w naturze. Osiąga długość do 10 cm. Charakterystyczne dla gatunku są czarno obrzeżone łuski, zaś ubarwienie całego ciała ryby jest srebrzysto zielone. Samiec wyróżnia się czerwoną wstęgą na jego bokach, która ciągnie się od czubka do ogona. Ubarwienie samicy jest jednolite, ponadto osiągają one nieco większe rozmiary. Brzanka odeska jest gatunkiem stadnym, ruchliwym i energicznym. Wyróżnia się zwinnością oraz spokojnym usposobieniem w stosunku do innych gatunków ryb. Przy jej hodowli parametry wody nie odgrywają większej roli, jednak powinna mieć ona odczyn obojętny. Warto zadbać o dużą przestrzeń akwarium (min. 80 cm). Oświetlenie nie wpływa na samopoczucie ryby, dostęp do światła może być zarówno otwarty, jak i ograniczony. Nad pokarmem nie trzeba się zastanawiać, iż gatunek ten przyjmuje każdy jego rodzaj.

Rozmnażanie:
W okresie tarła ryby osiągają intensywniejszą barwę. Zaloty samca przybierają formę okrążania samicy do czasu, aż ta odpowie na jego zaloty, o czym będzie świadczyć rozrzucona ikra. Problematyczny może być fakt, iż niektóre osobniki rozmnażają się bardzo chętnie, a niektóre opornie lub wcale. Warunki rozmnażania powinny być szczególnie kontrolowane, ponieważ ta odmiana Brzanki jest gatunkiem rozrzucającym ikrę, a następnie zjadającym ją. Osobniki wylęgają się po około 46 godzinach, jest to zależne od temperatury wody. Najodpowiedniejsza będzie woda miękka, o temp. 25-26°C, a jej odczyn powinien być obojętny (7 pH).

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+