Nazwa: Brzanka wielka (Schwanenfelda)

Nazwa łacińska: Barbonymus schwanenfeldii

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: Azja Południowo-Wschodnia - dorzecze Mekongu i Chao Phraya, Sumatra, Borneo, Półwysep Malajski.

Wielkość: 20 (35)cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: > 350 l

Temperatura wody: 22-26°C

Parametry wody: pH 6,5-7,0 GH 5-16°dGH

Pokarm: Suchy, żywy, mrożony

Charakterystyka:
Brzanka wielka ma bocznie spłaszczone, romboidalne ciało z małą głową i dużymi oczami. Srebrzyste łuski w świetle połyskują niebieskawymi i zielonkawymi refleksami. Płetwa ogonowa jest duża, widlasto podzielona i ostro zakończona o jasnoczerwonym kolorze. Również płetwy piersiowe i odbytowa są szkarłatne. Płetwa grzbietowa jest nie duża i szara. Dymorfizm płciowy przypuszczalnie nie istnieje.
Te ryby z rodziny karpiowatych należą do łagodnych towarzyskich ryb ławicowych, najlepiej hodować kilka kilkanaście osobników. Można trzymać je w akwarium ogólnym ale z rybami łagodnymi i o podobnej wielkości, małe rybki mogą zostać zjedzone.

Akwarium powinno być sporych rozmiarów, szczelnie przykryte, z mocnym oświetleniem, wydajnym filtrem i dodatkowym napowietrzaniem. Jako podłoże należy wykorzystać gruby piasek lub żwirek. Jako dekoracje najlepiej sprawdzą się płaskie kamienie, kawałki drewna i korzenie. W akwarium powinny znaleźć się duże rośliny o masywnych liściach. Rośliny delikatne zostaną potraktowane przez ryby jako dodatkowy pokarm. Rośliny należy rozmieścić tak aby pozostawić sporą przestrzeń do pływania.

Brzanki wielkie to ryby które zjadają praktycznie wszystko. Należy karmić je suchymi płatkami, granulkami, pałeczkami. Zjadają też pokarm mrożony (larwy ochotki, wodzienia, małże, gammarusa, krewetki) i żywy (dżdżownice, małe rybki). Można też podawać im siekane chude mięso. Dietę należy wzbogacać o pokarm roślinny (liście sałaty, mrożony szpinak, zielony groszek itp.)

Rozmnażanie:
Brzanka wielka nie rozmnaża się w akwarium

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria