Nazwa: Brzanka zielona

Nazwa łacińska: Puntius semifasciolatus

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: południowo-wschodnie Chiny

Wielkość: do 10 cm

Usposobienie: łagodne

Wielkość akwarium: > 120 litrów

Temperatura wody: 22-26 °C

Parametry wody: pH 6,5-7,5 GH 6-16° dGH

Pokarm: suchy (w płatkach i granulowany) żywy, mrożony

Charakterystyka:
Brzanka zielona, Barbus semifasciolatus to ryba pochodząca z południowo-wschodnich Chin. Swoją nazwę zawdzięcza zielono-złotemu ubarwieniu oraz ciemnym nieregularnym plamkom na ciele. Cechą charakterystyczną są również czerwone płetwy u dorosłych osobników. Dorosłe ryby osiągają nawet 10 cm długości. Samca wyróżnia nieco drobniejsza budowa ciała. Brzanka zielona jest gatunkiem stadnym, więc lepiej jest je hodować w grupach składających się z min. 5-6 sztuk. W odpowiednio dużym zbiorniku jest bardzo łagodną i żywą rybą. Należy pamiętać aby hodować ją z rybami o podobnym usposobieniu
i wielkości. Zdarza się czasem, że w małym akwarium atakuje dużo mniejsze ryby czy krewetki więc kluczowym kryterium doboru tej ryby do akwarium jest wielkość zbiornika.

Akwarium powinno być przestronne, z wolną przestrzenią do pływania. Warto zagwarantować rybom dostęp światła oraz scenerię imitującą środowisko naturalne. Właściwym rozwiązaniem będzie umieszczenie w zbiorniku korzeni, a także kamieni czy kawałków drewna. Mile widziana jest duża ilość roślin, które tworzą idealne kryjówki dla brzanek. Jako podłoża warto użyć drobnego żwiru kwarcowego. Temperatura wody to 22-26 °C, jej odczyn powinien być obojętny (pH 6.5-7.5), twardość do 12ºdGH. Zalecane jest zainwestowanie w wydajny filtr ponieważ Brzanka zielona jest wrażliwa na złą jakość
i niekorzystne parametry wody.

Osobniki przyjmują pokarm żywy i suchy, a także z chęcią odżywiają się pokarmem mrożonym. Nie sprawiają żadnych problemów podczas karmienia a nawet zaleca się zwrócić szczególną uwagę akwarystom na możliwość przekarmienia tej ryby. Warto dozować pokarm raz lub 2 razy dziennie w ilości pozwalających na zjedzenie go w ciągu 1-3 minut.

Rozmnażanie:
Rozmnażanie Brzanki zielonej jest dosyć łatwe. Należy przygotować mniejszy zbiornik o pojemności ok. 30 litrów. Dno powinno być obsadzone roślinami drobnolistnymi, aby utrudnić dorosłym osobnikom dostęp do ikry i zapobiec jej konsumpcji. Temperatura wody to 27-30 °C, powinna być miękka, poniżej 10 dGH oraz kwaśna – pH 6,0-6,5. Do tarła dochodzi w przeciągu 24 godzin od umieszczenia pary osobników
w przygotowanym zbiorniku. Wylęg następuje 1-2 dni po pojawieniu się ikry. Narybek żywi się pierwotniakami i larwami solowca.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria