Nazwa: Bystrzyk różowy

Nazwa łacińska: Hyphessobrycon rosaceus

Rząd: Kąsaczokształtne

Rodzina: Kąsaczowate (Characidae)

Pochodzenie: Gujana, Wenezuela dorzecza rzeki Maronii

Wielkość: do 3,5 cm

Usposobienie: łagodne

Wielkość akwarium: > 50 l

Temperatura wody: 22-24°C

Parametry wody: pH 6,0-7,5 GH 4-8°dGH

Pokarm: suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Bystrzyk różowy występuje naturalnie w strumykach i rzekach Kolumbii, Wenezueli, Peru oraz Brazylii. Osobniki dorastają do 3,5 cm długości, samica jest nieco mniejsza. Ubarwienie jest srebrno różowe, płetwy są czarne, a odbytowa i brzuszna miewa ciemniejsze odcienie. U samców płetwa grzbietowa i odbytowa jest dłuższa, bardziej spiczasta. Usposobienie ryb jest spokojne, wszelkie zachowania agresywne dotyczą tylko własnego gatunku. Zaleca się trzymanie ich w stadach liczących min. 6 osobników. Ryby te mogą przebywać w akwariach wielogatunkowych, pod warunkiem, że ich współmieszkańcy będą podobnych rozmiarów i usposobienia. Jako towarzysze sprawdzą się w akwarium ryby z rodziny kąsaczowatych i karpiowatych a także ryby denne takie jak kiryski czy zbrojniki.

Przedstawiciele tego gatunku preferują środowiska bogato obsadzone roślinnością, pełne kryjówek, szczelin i zakamarków. Przepływ wody powinien być umiarkowany a filtracja wody wydajna i przede wszystkim skuteczna. Światło należy przytłumić i rozproszyć. Doskonale sprawdzą się w tej funkcji rośliny pływające i kładące się na powierzchni wody. Dno należy regularnie czyścić z resztek organicznych przy pomocy odmulacza. Woda powinna być podmieniana raz na ok. 2 tygodnie. Dobrą kondycję i samopoczucie zapewni rybom temperatura 22-24°C, woda miękka lub średnio twarda, o odczynie 6,0-7,5 pH.

Bystrzyk różowy nie jest gatunkiem wybrednym, zadowoli się pokarmem żywym, mrożonym jak
i suchym. Przyjmuje pokarm głównie z toni dlatego warto podawać im pokarm tonący. Warto podawać mu pokarmy wybarwiające.

Rozmnażanie:
Najlepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie jednej lub kilku par osobników w nieco mniejszym akwarium tarliskowym. Należy zagwarantować rybom dużą ilość kryjówek i zakamarków. Pomóc w tym może gęste obsadzenie zbiornika roślinnością. Dobą decyzją będzie umieszczenie siatki z drobnymi oczkami na dnie zbiornika, gdyż dorosłe osobniki mogą wyjadać ikrę. Ryby należy obficie nakarmić. Do tarła powinno dojść do 24 godzin od umieszczenia osobników w środowisku. Po zauważeniu ikry należy odłowić dorosłe ryby. Wylęg następuje po ok. 1-2 dniach. Po kilku następnych narybek można karmić mikro pokarmami. Światło powinno być przytłumione podczas całego procesu rozmnażania.

Galeria