Nazwa: Danio choprae

Nazwa łacińska: Danio choprae

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: Birma, dorzecze rzeki Ayeyarwady

Wielkość: 3-3,5 cm

Usposobienie: łagodne

Wielkość akwarium: > 60 l

Temperatura wody: 22-26°C

Parametry wody: pH 6,5-7,5 GH 4-6°dGH

Pokarm: drobny suchy, żywy i mrozony

Charakterystyka:
Danio choprae prawdopodobnie jest endemitem o stosunkowo wąskim obszarze występowania. Jego środowiskiem są bystro płynące strumyki spływające ze zboczy gór. Ich dno jest pokryte żwirem kawałkami drewna i otoczakami oraz częściowo porośnięte roślinami. Takie właśnie warunki najlepiej odtworzyć w akwarium w którym zamierzamy hodować danio. Wartki nurt łatwo odtworzyć instalując wydajny filtr wewnętrzny lub zewnętrzny, nie polecana jest kaskada ponieważ ryba może wyskoczyć przez otwór który musimy zrobić w pokrywie montując ten rodzaj filtracji. Akwarium powinno też być mocno oświetlone i gęsto obsadzone roślinnością. Wystrój zbiornika powinien być możliwe ciemny. Najlepiej wykorzystać ciemny żwirek.

Danio choprae jest malutką łagodnie usposobioną rybką. Posiada wrzecionowate ciało, bocznie spłaszczone. Na bokach widać kilka owalnych ciemnobrunatnych plamek, które stopniowo zanikają w kierunku głowy i ogona. Ozdobą tego gatunku są lśniące pasy, jeden jest pomarańczowy, zaczyna się nad okiem i biegnie poziomo do połowy ciała a drugi jest szerszy i czerwony – charakterystycznie opalizuje. Zaczyna się u nasady płetwy ogonowej i biegnie wzdłuż linii bocznej do połowy ciała tak, że w centralnej części ciała oba pasy nachodzą na siebie na tle wspomnianych owalnych plamek. Nad oboma pasami znajduje się zielononiebieska, połyskująca linia. Na oliwkowozielonym grzbiecie są liczne błyszczące zielonkawe punkciki. Płetwy Danio są praktycznie przezroczyste. Jedynie brzegi płetw są ozdobione żółtozielonymi smużkami. Dymorfizm płciowy jest łatwy do zauważenia, samce są intensywniej ubarwione i dużo szczuplejsze. Samice są grubsze i masywniejsze w części brzusznej.

Choprae w naturze żywi się spadającymi do wody małymi owadami i larwami owadów. W akwarium można podawać każdy pokarm, suche płatki czy drobniutkie granulki. Należy też w menu tej ryby uwzględnić pokarmy mrożone np. solowiec, oczlik lub drobną larwę ochotki.
Żywy pokarm zaleca się podawać przyszłym tarlakom. Chętnie zjadają posiekane rureczniki i wyrośnięte larwy solowca.

Rozmnażanie:
Gatunek ten z powodzeniem rozmnaża się w akwarium. Należy przygotować zbiornik tarliskowy o pojemności ok. 20 l a dno wyłożyć drobnymi roślinami. Woda w zbiorniku powinna być miękka o odczynie zbliżonym do obojętnego i temperaturze około 26°C. Do przygotowanego zbiornika wpuszczamy stado ryb w podobnych ilościach samców i samic. Karmimy je obficie najlepiej żywym pokarmem. Po około 2-3 dniach powinno odbyć się tarło. Samice składają do kilkudziesięciu ziaren ikry, po złożeniu której dorosłe osobniki należy odłowić bo zjadają ikrę. Maluchy wykluwają się po ok. dwóch dniach. Po 3 dniach zaczynają pływać w poszukiwaniu pokarmu. Należy podawać im żywe pierwotniaki lub pokarm przeznaczony dla narybku. Po 2 tygodniach można podawać im świeżo wyklute larwy artemii. Młode rosną bardzo wolno. Po około 3 miesiącach ubarwienie Danio choprae przypomina kolory rodziców i już wtedy zaczynają pojawiać się cechy które pozwalają rozróżnić płeć.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria