Nazwa: Glonojad syjamski

Nazwa łacińska: Gyrinocheilus aymonieri

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Okrągoprzyssawkowate

Pochodzenie: Rzeki i jeziora Półwyspu Indochińskiego. A także w rzekach Tajlandii (Menam, Maeklong), Laosie, Kambodży, Wietnamie oraz w jeziorach (np.Tonle Sapw Kambodży).

Wielkość: W warunkach naturalnych 25–30 cm, w akwarium 12–15 cm długości.

Usposobienie: Młode spokojne, z wiekiem robią się agresywniejsze i terytorialne

Wielkość akwarium: > 240 l

Temperatura wody: 21–25°C

Parametry wody: pH 6,5–7,5

Pokarm: suchy (płatki i granulki), mrożonki (rurecznik, grubszy plankton, larwy owadów)

Ogólna charakterystyka:
Glonojad syjamski to dość duża ryba słodkowodna, osiągająca do 25 cm długości. Glonojady ubarwieniem przypominają naszego kiełba. Szarożółte boki z słabo widocznym ciemniejszym pasem łącza się z szarobrunatnym grzbietem. Brzuch jest jasny prawie biały. Znana też jest odmiana cała kremowożółta tak zwana albinotyczna. Ryby posiadają przyssawki zamiast pysków, służące im do pobierania glonów z różnych powierzchni i to różni je od kiełbia. Mają również dwie szczeliny skrzelowe na górze i na dole głowy. Płeć ryb jest dość trudna do rozróżnienia. Samice są zwykle większe, z kolei samce z wiekiem nabywają okrągłych brodawek w okolicach pyska.

Młode glonojady nadają się do każdego akwarium ogólnego. W starszym wieku robią się agresywne zarówno wobec siebie nawzajem jak i innych ryb podobnych rozmiarów. W związku z tym najlepiej trzymać je pojedynczo. Glonojad syjamski powinien zamieszkiwać akwarium o długości przynajmniej 120 cm. Zbiornik jasno oświetlony z dekoracjami w postaci kamieni, skał i korzeni. Akwarium powinno być przykryte i dobrze natlenione. Ponieważ ryby te lubią bardzo czysta wodę, konieczne jest założenie wydajnego filtra i regularne podmiany ok 1/5 wody co tydzień.

Glonojady w młodym wieku odżywiają się przede wszystkim glonami, dorosłe osobniki należy karmić suchymi, mrożonymi lub żywymi pokarmami opadającymi na dno. Dodatkowo dla urozmaicenia diety można podawać rybom groszek, szpinak, sałatę albo siekane owoce, uważając aby ryby zjadły wszystko co im podamy. Jeśli tego nie zrobią to należy niezjedzone warzywa wyciągnąć ponieważ szybko zanieczyszczają wodę.

Rozmnażanie:
Glonojad syjamski zasadniczo nie rozmnaża się w akwariach. Nie są też znane żadne sposoby zachęcania tej ryby do tarła. Mimo to czasami zdarzają się informacje o pojawieniu się narybku w dojrzałych akwariach z dorosłymi osobnikami.

Ciekawostki:
– W 1883 roku gatunek został po raz pierwszy opisany przez Gilberta Tiranta. Wtedy zaliczono go do rodzaju Psilorhynchus pod nazwą Psilorhynchus aymonieri. Dopiero w 1935 roku kwalifikacje zweryfikowano. Sunder Lal Hora indyjski ichtiolog na podstawie zdjęć i okazów zachowanych w muzeum w Lyonie zmienił przynależność gatunku do rodzaju Gyrinocheilus,
– W 1955 roku glonojad pojawił się w Europie, gdy został sprowadzony do Monachium dla ogrodu zoologicznego i instytutów naukowych.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria