Nazwa: Grubowarg zielony, Labeo

Nazwa łacińska: Epalzeorhynchos frenatus

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate

Pochodzenie: Azja – dorzecza Chao Praya, Mekongu, Xe Bengfai

Wielkość: do 15 cm

Usposobienie: Raczej łagodna ale terytorialna i agresywna względem przedstawicieli własnego gatunku

Wielkość akwarium: > 240 l

Temperatura wody: 24-27°C

Parametry wody: 5-12°dGH, pH 6.0-8.0

Pokarm: Żywy i mrożony a sporadycznie suchy

Charakterystyka:
Grubowarg zielony posiada jeszcze dwie inne nazwy, pod którymi jest znany. Są to: Labeo i Rekin Tęczowy. Ryba pochodzi z Azji, jednak zamieszkiwane przez nią tereny są trudne do określenia. Osobniki mają wydłużone, szare ciało o zielonkawych odcieniach, osiągające do 15 cm długości. Charakterystyczne są czerwone, opalizujące płetwy oraz ciemniejsza plama u nasady ogona. Dymorfizm płciowy nie jest łatwo zauważalny. Samice są nieco mniejsze, zaokrąglone w partii brzusznej oraz mają łagodniej zakończoną płetwę ogonową. Samiec jest jaskrawiej ubarwiony i wyróżnia go spiczaste zakończenie płetwy grzbietowej. Ryby wykazują terytorializm i nie powinny być trzymane z innymi przedstawicielami tego gatunku. Z powodzeniem daje się ją hodować w dużym akwarium ogólnym z większymi rybami.

Sceneria akwarium powinna składać się z piaszczystego podłoża, kamieni, korzeni, doniczek ceramicznych oraz wytrzymałych roślin. Preferowane parametry wody to temperatura 24 – 27 °C, twardość 5 – 12 ºdGH
i odczyn 6.0-8.0 pH. Dodatkową atrakcją będą rozmaite kryjówki i zakamarki. Ryby są dosyć wrażliwe na zanieczyszczenia, stąd dobrym rozwiązaniem będzie skuteczny i wydajny filtr oraz regularne podmiany wody po około 10-15% tygodniowo. Ryby zamieszkują środkowe i przydenne partie zbiorników.
Światło w akwarium nie powinno być zbyt mocne, bez obaw możemy je przytłumić np. roślinami pływającymi lub kładącymi się na powierzchni wody.

Grubowarg zielony z powodzeniem zjada pokarm mrożony, suchy i żywy, ale także przepada za pokarmem roślinnym i glonami. W jego przypadku dieta powinna być również urozmaicona.

Rozmnażanie:
Labeo jest rybą jajorodną. W warunkach hodowlanych rozmnażanie jest bardzo trudne. Ryby w handlu na terenie Polski i Europy najczęściej pozyskiwane są z farm hodowlanych, gdzie do rozrodu stosuje się stymulację hormonami. Do rozmnożenia potrzebne będzie bardzo duże akwarium o pojemności 450-800 litrów i większe. Temperatura wody powinna wynosić 26-28°C. Do tarła dochodzi po specyficznym tańcu godowym; ryby pływają wokół siebie.. Samica składa ok. 30 jaj, a wylęg następuje po ok. 48 godzinach.

Ciekawostki:
W niektórych rejonach Azji gdzie kiedyś ta ryba występowała licznie obecnie prawie wyginęła. Przyczyną tej sytuacji są zmiany środowiskowe.

W handlu można spotkać również odmianę albinotyczną tej ryby.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria