Nazwa: Gurami Czekoladowy, Czekoladowiec malajski

Nazwa łacińska: Sphaerichthys osphonemoides

Rząd: Okoniokształtne

Rodzina: Guramiowate

Pochodzenie: Azja – Sumatra, Borneo a także Półwysep Malajski

Wielkość: 6 cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: > 80 l

Temperatura wody: 23-30°C

Parametry wody: pH 4.0-6.0, 5-12°dGH

Pokarm: Suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Gurami czekoladowy występuje również pod nazwą Czekoladowiec malajski. Ryba pochodzi z Azji, gdzie zamieszkuje wody na Półwyspie Malajskim oraz Borneo i Sumatrze. W naturze preferują torfowiska oraz zalane tereny leśne. Osobniki należą do dosyć niewielkich. W warunkach hodowlanych osiągają 4-5 cm długości a w naturze do 6 cm. Jak sama nazwa wskazuje, ich ubarwienie jest brązowo czekoladowe, przełamane jasnymi pasami. Samice mają nieco krótszą płetwę grzbietową. Dymorfizm płciowy objawia się przede wszystkim w budowie szczęki; u samców jest ona prosta, w przeciwieństwie do zaokrąglonej szczęki samic. Są bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia i parametry wody. Najlepiej czują się w stadach składających się z min. 8 osobników.

Zastanawiając się nad akwarium, warto rozważyć zbiorniki o długości większej niż 60 cm. Sceneria powinna składać się z elementów takich jak suche liście, korzenie oraz naturalne, piaszczyste lub żwirowe podłoże. Można śmiało gęsto obsadzic akwarium roślinnością pamiętając jednak o wolnej przestrzeni do pływania dla ryb. Warto zwrócić uwagę, iż w naturze osobniki zamieszkują kwaśne wody, o odczynie 3 pH. W środowisku hodowlanym odpowiednim rozwiązaniem będzie woda o odczynie 4.0-6.0 pH, temperaturze 23-30°C oraz twardości 5 – 12 ºdGH. Wskazane cotygodniowe filtrowanie w części nie większej niż 15% wody oraz wydajny filtr z przyłumionym ruchem wody wypuszczanej do zbiornika.

Gurami czekoladowy najchętniej spożywa pokarm żywy i mrożony. Suchy zjadają niechętnie, szczególnie na początku ale po przyzwyczajeniu on również jest zjadany. Musimy pamiętać aby pokarm był drobny
i dopasowany do tej małej i bardzo efektownej ryby akwariowej.

Rozmnażanie:
Środowisko tarliskowe nie różni się od dobrze utrzymanego środowiska hodowlanego. Przed tarłem samce przybierają ciemniejszą, niemal szarą barwę, a samice prezentują odcienie złota. Po rozpoczętych przez samca zalotach ryby obejmują się w pozycji pionowej. Po złożeniu ikry samiec zapładnia jaja, po czym samica zbiera je i przechowuje w pysku. Po trwającej 7-20 dni inkubacji, samica wypuszcza kilkadziesiąt dobrze rozwiniętych młodych rybek, którym można podawać drobne pokarmy żywe. Ważne jest utrzymanie stałej temperatury wody oraz jej dobrej jakości.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria