Nazwa: Jordanelka florydzka

Nazwa łacińska: Jordanella floridae

Rząd: Karpieńcokształtne

Rodzina: Karpieńcowate (Cyprinodontidae)

Pochodzenie: Floryda, Półwysep Jukatan

Wielkość: do 6 cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: > 60 l

Temperatura wody: 18-24°C

Parametry wody: pH6,0-7,5 GH 5-20°dGH

Pokarm: Suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Jordanelka florydzka jest dość rzadko spotykana w hodowli akwariowej. Naturalnie zamieszkuje wody stające (głównie stawy i bagna) Florydy i Półwyspu Jukatan. Charakteryzuje się krepą sylwetką
o brunatnym ubarwieniu z niebiesko-czerwonymi bokami, które mienią się srebrzyście. Typowa dla gatunku jest ciemna plamę na brzuchu, bardziej wyrazista u samic. Płetwy są kolorowe, dość duże
i zaokrąglone. Samicę można poznać po skromniejszym ubarwieniu, mniejszych rozmiarach oraz plamce na końcu płetwy grzbietowej. Samiec jest większy, osiąga do 6,5 cm długości, a na jego bokach wyraźnie odznaczają się pasy zabarwionych na czerwono i niebiesko łusek. Ryba jest raczej łagodna i towarzyska. Najlepiej hodować ją w grupach złożonych z samca i kilku samic. Jordanelka przebywa przeważnie
w dolnej części akwarium.

Zbiornik dla Jordanelki powinien mieć min. 60L. Idealna temperatura wody zwiera się pomiędzy 18 a 24 °C. Jest dość wytrzymałą ryba i wahania temperatury nie robią na niej większego wrażenia. Ważne jest, aby woda była czysta, dlatego trzeba pamiętać o regularnych podmianach. Należy też zamontować mocne oświetlenie lub ustawić zbiornik tak, aby padały na niego promienie słoneczne, sprawi to że w akwarium znajdą się glony które odgrywają znaczną rolę w żywieniu tych ryb. Filtr powinien pracować na średnich obrotach, na podłoże najlepiej wykorzystać ciemny drobny żwirek. Ryba ta lubi akwarium obsadzone roślinami, jednak jeśli chcemy by wytrwały dłużej, powinny być to rośliny niesmaczna bądź trudne do spożycia, bowiem Jordanelki uwielbiają je podgryzać. Rośliny powinny być obsadzone przy tylnej
i bocznych ściankach, tak by ryby miały odpowiednią przestrzeń do swobodnego pływania. Rybkom należy zapewnić dużą ilość kryjówek. W okresie późno wiosennym i letnim, czyli od maja do września ryby można hodować w przydomowych oczkach wodnych.

Ryby te są agresywne jedynie wobec innych samców tego samego gatunku, szczególnie w okresie zalotów, można je natomiast trzymać z innymi rybami – o ile nie są to gatunki zbyt płochliwe. Najlepiej jednak sprawdzi się w akwarium jednogatunkowym, gdzie należy zapewnić odpowiednią ilość rewirów do opanowania przez samce.
Ryba odżywia się głównie roślinami, dlatego trzeba ich dostarczać w odpowiedniej ilości. Można również podawać pokarm suchy, płatkowy jak również żywy lub mrożony.

Rozmnażanie:
Rozmnażanie może nastąpić zarówno w akwarium ogólnym jak i specjalnym zbiorniku tarliskowym. Poziom wody w takim zbiorniku nie powinien przekraczać 25 centymetrów. Idealna temperatura to około 25 stopni Celsjusza. Samica składa codziennie kilkadziesiąt jaj, rozrzucając je między pierzastymi roślinami, albo składając w przygotowanym wcześniej przez samca zagłębieniu (dlatego konieczne jest podłoże żwirowe). Wylęg następuje po około 7-10 dniach – do tego czasu samiec opiekuje się ikrą. Narybek należy natychmiast zacząć karmić, najpierw pierwotniakami, a następnie fitoplanktonem, Młode z początku podobne są do dorosłych samic z charakterystyczną plamką na płetwie grzbietowej. Po około 2 miesiącach plamka u męskich osobników zanika, co jest znakiem osiągnięcia przez nie dojrzałości płciowej.


Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria