Nazwa: Karp koi

Nazwa łacińska: Cyprinus carpio Koi

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: Wyhodowany z karpia dzikiego w Japonii

Wielkość: 50-90 cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: >450 l, do hodowli w akwarium nadają się tylko bardzo młode osobniki

Temperatura wody: 15-20°C ( choć wytrzymują w temperaturze między 4 a 40°C)

Parametry wody: pH 7,0-8,0 GH 2-12°dGH

Pokarm: Wszystkożerne, najlepiej żywić specjalnie zbilansowana karmą

Charakterystyka:
Karp koi to bardzo efektowna ryba, hodowana w stawach i oczkach wodnych na całym świecie. Ceniony jest za oryginalny wygląd oraz nieprzeciętną inteligencję. Bardzo łatwo się oswaja, poznaje swojego opiekuna i chętnie do niego podpływa. Ryby te pozwalają się nawet głaskać i karmić z ręki.
Sylwetką przypomina karpia dzikiego, z którego Koi został wyhodowany w XVIII wieku. Od tego czasu na drodze krzyżówek powstało ponad 100 odmian tej ryby, różniących się jedynie wzorem łusek i barwą.
Wyróżnia się trzy podstawowe formy klasyczne:
forma podstawowa Koi– ryba całkowicie pokryta matowymi łuskami;
forma Doitsu– ryba o gładkiej skórze z nielicznymi lustrzanymi łuskami lub pasem łusek po obu stronach grzbietu;
forma Ginrin– ryba całkowicie pokryta lustrzanymi łuskami.

Wśród wielu odmian Karpia koi, najczęściej spotykane to:
Kohaku– białoskóry Koi z czerwonymi plamami, układającymi się w różne wzory
Taisho Sankhoku– biały koi z czerwonym i czarnym wzorem
Showa Sankhoku– czarny koi z białym i czarnym wzorem
Tancho– koi z czerwona plamą na głowie
Bekko– biały, czerwony lub żółty koi z czarnym wzorem
Ogon– jednobarwny (biały, żółty lub pomarańczowy) o metalicznym połysku

Dorosłe ryby osiągają wielkość od 50 do 90 cm. Sylwetka Koi jest wydłużona, wrzecionowata z bardzo długą płetwą grzbietową. Otwór gębowy dolny, mięsisty, wyposażony w dwie pary wąsików. Koi są długowieczne, żyją średnio od 30 do 50 lat, znane są także okazy stuletnie.

Karpie Koi wymagają dużych i głębokich zbiorników. Na jedna rybę powinien przypadać co najmniej metr sześcienny wody. W akwarium można hodować jedynie bardzo młode osobniki, które z czasem powinny być przeniesione do stawu lub oczka wodnego o odpowiedniej wielkości. Zbiornik powinien być dość gęsto obsadzony roślinami, a woda przejrzysta, wolna od bakterii i bogata w tlen. Z tego powodu warto wyposażyć oczko wodne w lampę UV i urządzenia napowietrzające. Na dno zbiornika najlepiej nadaje się drobny żwir pozbawiony mułu. Rośliny powinny być dobrze zabezpieczone, bo ryby te bardzo lubią kopać.

Karmienie Koi nie nastręcza dużych problemów, ponieważ są one w zasadzie wszystkożerne. Naturalnym pokarmem są larwy owadów, ślimaki, a także rośliny. Ponadto chętnie spożywają pszenicę, groch
i kukurydzę. Doświadczeni hodowcy polecają specjalistyczne mieszanki, dzięki którym ryby zachowują zdrowie i pięknie się wybarwiają. Żerują zarówno przy dnie, jak i na powierzchni.
Koi powinny być karmione często, lecz małymi porcjami. Ponieważ z natury są dość łakome, należy uważać, żeby ich nie przekarmić. Gdy temperatura spada poniżej 7 stopni Celsjusza, karpi nie należy karmić, ponieważ ich metabolizm słabnie.

Karp koi ma znacznie mniejszą odporność na choroby niż nasze krajowe ryby. Z tego też powodu nie należy go hodować w jednym zbiorniku z linami czy karasiami, ponieważ mogą on być nosicielami chorób, które dla Koi okażą się zabójcze. Wszelkie nietypowe zachowania oraz zmiany skórne najlepiej skonsultować z ichtiopatologiem lub osobą doświadczoną w leczeniu tych ryb.
Swoimi intensywnymi kolorami wabią drapieżniki, dlatego warto zabezpieczyć zbiornik przed kotami czy lisami, które mogą znacznie uszczuplić populację stawu.

Rozmnażanie:
Warunkiem jest podniesienie temperatury wody powyżej 20 stopni oraz zapewnienie dobrego natlenienia. Karpie Koi odbywają tarło w czerwcu, trą się osobniki co najmniej czteroletnie. Choć pozyskanie potomstwa teoretycznie nie powinno być trudne, rzadko udaje się w hodowli amatorskiej.

Ciekawostki:
Karp Koi, który dostanie się do wód naturalnych, traci swoje barwy i staje się oliwkowozielony.
Corocznie na całym świecie odbywają się wystawy Koi, na których pokazywane są najpiękniejsze okazy. Championy organizowanych wtedy konkursów osiągają ceny nawet kilkuset tysięcy euro.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria