Nazwa: Brak polskiej nazwy

Nazwa łacińska: Hyphessobrycon amapaensis

Rząd: Kąsaczokształtne (Characiformes)

Rodzina: Kąsaczowate (Characidae)

Pochodzenie: Ameryka Południowa

Wielkość: 2,5 - 3 cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: >60l

Temperatura wody: 23 - 27°C

Parametry wody: Miękka do średnio twardej, pH 5,5- 7,0

Pokarm: Żywy, mrożony, suchy

Charakterystyka:
Gatunek endemiczny, spotykany tylko na niewielkim obszarze na terenie stanu Amapa w północno-wschodniej części Brazylii. Zamieszkuje niewielkie, płytkie strumienie płynące przez trawiaste sawanny o piaszczystym lub żwirowym dnie.

Hyphessobrycon amapaensis charakteryzuje się krótkim, wrzecionowatym ciałem o oliwkowo-szarym ubarwieniu. Płetwy są przezroczyste w lekko żółtym lub pomarańczowym odcieniu. Ryba posiada płetwę tłuszczową, rozwidloną płetwę ogonową, szeroką i długą płetwę odbytową. Cechą charakterystyczną dla tego gatunku są trzy przylegające do siebie paski, biegnące wzdłuż linii bocznej: najgrubszy i pierwszy od góry czerwony, środkowy biało-złoty i najniżej położony wąski czarny, grubszy w przedniej części tułowia i stopniowo zwężający się w kierunku ogona. Czerwony i biały pasek przechodzą również przez oko ryby. Dymorfizm płciowy słabo zaznaczony- samice są nieco okrąglejsze i nieznacznie większe od samców.

Jest to bardzo spokojny gatunek, który doskonale sprawdzi się w akwarium towarzyskim. Może być hodowany razem z innymi kąsaczowatymi o podobnych rozmiarach oraz wymaganiach, pstrążenicowatymi, smuklenicowatymi oraz niewielkimi pielęgnicami o łagodnym usposobieniu. Ponieważ jest gatunkiem ławicowym, należy trzymać grupę mieszaną, złożona co najmniej z 8-10 osobników. Ryby aktywne w ciągu dnia, pływają po całym zbiorniku. Ze względu na łatwość hodowli, polecane początkującym akwarystom.

Gatunek ten wymaga akwarium dobrze obsadzonego roślinami, z zapewnionymi licznymi kryjówkami. Należy również zapewnić wolną przestrzeń do swobodnego pływania. Światło niezbyt intensywne, najlepiej rozproszone przez rośliny pływające. Jako podłoże najlepiej sprawdzi się ciemny żwir, który podkreśli ubarwienie ryb. Mile widziane dekoracje z kawałków drewna, korzeni oraz liści, które poza zapewnieniem rybom dodatkowych kryjówek dostarczą również potrzebnych substancji humusowych oraz będą dodatkowym źródłem pokarmu. Woda powinna być dobrze natleniona, o umiarkowanym przepływie.

Hyphessobrycon amapaensis jest rybą w zasadzie wszystkożerną. Można mu podawać żywe lub mrożone larwy owadów, gotowane warzywa, a także suchą karmę w postaci płatków. Ważne jest zapewnienie zróżnicowanych posiłków, dzięki czemu ryby lepiej się wybarwią. Ze względu na niewielkie otwory gębowe jedzenie powinno być mocno rozdrobnione.

Rozmnażanie:
Hyphessobrycon amapaensis jest gatunkiem jajorodnym, dość łatwym do rozmnożenia. Aby zachęcić ryby do tarła, należy zapewnić im miękką i kwaśną wodę, o temperaturze około 27ºC. Najlepiej jest rozmnażać je w osobnym zbiorniku z kępami roślin o drobnych i miękkich liściach. Światło nie powinno być zbyt intensywne. Przed planowanym tarłem zaleca się rozdzielić samców i samice na 3 tygodnie i karmić obficie żywym pokarmem.

Po zapewnieniu tarlakom sprzyjających warunków do tarła zazwyczaj dochodzi w ciągu 3-4 dni. Jedna samica składa około 300 jajeczek, które rozrzuca wśród roślin. Po zauważeniu ikry, rodziców należy odłowić, ponieważ mogą zjadać zarówno ikrę, jak i narybek. Ikra jest również bardzo wrażliwa na światło. Narybek wykluwa się po 1-2 dniach. Młode należy karmić początkowo wylęgiem artemii a po kilku dniach przejść na inne pokarmy.

Galeria