Nazwa: Modrook Gertrudy

Nazwa łacińska: Pseudomugil gertrudae

Rząd: Aterynokształtne

Rodzina: Pseudomugilidae

Pochodzenie: Australia i Nowa Gwinea

Wielkość: do 3,5 cm

Usposobienie: łagodne

Wielkość akwarium: > 60 l

Temperatura wody: 24-26 °C

Parametry wody: pH 6,0-6,5 GH 5-12° dGH

Pokarm: drobny suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Pseudomugil Gertrudae (Modrook Gertrudy) to występująca w Australii oraz Nowej Gwinei jedna
z najmniejszych w swojej rodzinie ryb. Zamieszkuje zarówno obszary bagienne, jak też rzeki i strumyki. Osobniki osiągają do 4 cm długości, posiadają ciemno nakrapiane płetwy. Płetwy piersiowe umieszczone są dość wysoko, przez co ryba podczas pływania wygląda jakby machała „skrzydełkami”. Płetwa grzbietowa składa się z dwóch oddzielonych części. Występują w różnym ubarwieniu, zależnie od miejsca występowania. Odmiana żółta jest najczęściej spotykana, lecz dostępne są również w handlu odmiana niebieska i biała. Spośród innych gatunków wyróżnia je niebieska tęczówka oka. Dymorfizm płciowy jest dość wyraźny ze względu na fakt, iż samce posiadają bardziej wydłużone i ostrzej zakończone płetwy, oprócz tego są jaskrawsze i bardziej wzorzyste od samic.

Modrooki Gertrudy to ryby ławicowe, dobrze czują się w grupie co najmniej 10 osobników z przewagą samic. To aktywne i nieagresywne ryby, które pływają w całej toni wodnej. Wybierając akwarium dla tego gatunku należy zwrócić uwagę na zbiorniki powyżej 45 cm długości. Ponieważ tryby te są dość skoczne, warto zaopatrzyć akwarium w pokrywę. Środowisko powinno być zacienione, jak i wyposażone
w roślinność i korzenie, dzięki którym można uzyskać wygląd zbliżony do warunków naturalnych.
Woda o pH 6,0 – 6.5 powinna być dobrze natleniona, a jej ruch lekko wyczuwalny. Ryby są wrażliwe na zmiany parametrów wody, więc nie należy umieszczać ich w nowo zakładanym zbiorniku. Osobniki żywią się zooplanktonem i małymi bezkręgowcami. Ich dieta powinna składać się z małych organizmów żywych.

Rozmnażanie:
Ryby z tego gatunku przeżywają z reguły tylko jeden okres rozrodczy. Dodatkowo rozmnażanie utrudnia fakt, iż po rozrzuceniu ikry osobniki mają w zwyczaju ją zjadać. Najlepiej przeprowadzać ten proces w większych stadach zamieszkujących spore akwaria. Podwyższenie temperatury wody do 28 °C zwiększy prawdopodobieństwo tarła. Okres inkubacji jaj trwa około 10 dni. Larwy często nie mogą wydostać się
z osłonek jajowych, wtedy potrzebna jest ingerencja w ten proces. Jaja należy przenieść do mniejszego zbiornika wypełnionego wodą z akwarium i mocno nim potrząsnąć. Narybek przez 5 dni należy karmić mikro pokarmem.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria