Nazwa: Arapaima, Pirarucu, Paiche

Nazwa łacińska: Arapaima gigas

Rząd: Kostnojęzykokształtne, arowanokształtne, arapaimokształtne (Osteoglossiformes)

Rodzina: Arapaimidae

Pochodzenie: Ameryka Południowa

Wielkość: W naturalnym środowisku do 4 m, w niewoli do 1,5 m

Usposobienie: Agresywna

Wielkość akwarium: Nie nadaje się do domowych akwariów

Temperatura wody: 20 - 24°C

Parametry wody: Miękka do średnio twardej, pH 5,6-7,0

Pokarm: Żywy, mrożony

Charakterystyka:
Tradycyjnie uznawana za jedynego przedstawiciela rodzaju Arapaima, jednak ostatnie badania wykazują, że prawdopodobnie istnieje kilka nie do końca opisanych jeszcze gatunków (co najmniej 5 gatunków). Żyje w wodach Amazonki i Orinoko wraz z ich dopływami. Ceniona jako ryba konsumpcyjna, przez co w niektórych regionach jest zagrożona wyginięciem.

Arapaima to wielka drapieżna ryba o masywnym ciele, pokrytym dużymi łuskami. Uważana jest za najwiekszą, żyjącą współcześnie rybę słodkowodną. Ma torpedowatą sylwetkę, bocznie spłaszczoną w tylnej części. Głowa pokryta tarczkami kostnymi z szerokim i płaskim pyskiem wypełnionym stożkowatymi zębami. Płetwa grzbietowa i odbytowa przesunięte do tyłu. Ubarwienie stalowoszare z obrzeżonymi na czerwono łuskami w tylnej części ciała. Brzuch i dół pyska jaśniejsze od reszty ciała. Posiada gąbczasty pęcherz pławny, dzięki któremu potrafi oddychać powietrzem atmosferycznym. Dymorfizm płciowy słabo zaznaczony. W czasie tarła samiec przybiera żywsze kolory, a jego głowa wyraźnie ciemnieje.

Przebywa zarówno w toni, jak i tuz przy powierzchni wody, z której wynurza się co kilkanaście minut, aby zaczerpnąć powietrza. W okresie suszu potrafi zagrzebać się w błocie lub piasku. Jest bardzo agresywna i poluje zarówno na organizmy wodne (ryby, skorupiaki), jak i ptaki, gady, płazy czy małe ssaki. Już młode osobniki wykazują agresję wewnątrzgatunkową a dorosłe są zdecydowanymi samotnikami. W naturze bardzo terytorialne, buduje gniazda, których zaciekle strzeże przed intruzami.

Ze względu na rozmiary arapaima nie nadaje się do hodowli w domowych akwariach, poza nielicznymi wyjątkami hobbystów, którzy posiadają akwaria wielkości pokoju. Można ją czasem zobaczyć w dużych akwariach publicznych, oceanariach lub parkach zoologicznych. Niektórzy akwaryści próbują trzymać w swoich zbiornikach młode kilkunastocentymetrowe egzemplarze (niestety bywają one dostępne w handlu), jednak w naszych warunkach klimatycznych, kiedy trudno o możliwość przeniesienia do większego zbiornika, jest to zachowanie skrajnie nieodpowiedzialne. Wymaga akwarium z piaskiem i dość gęstą roślinnością. Parametry wody typowe dla czarnych wód amazońskich, chociaż ryba dobrze adaptuje się w różnych warunkach. Zbiornik koniecznie musi być wyposażony w mocną pokrywę, z pozostawionym wolnym miejscem pomiędzy pokrywą a lustrem wody.

Dieta Arapaimy powinna składać się głównie z pokarmów mięsnych. Najlepsze będą skorupiaki oraz mięso ryb z małym dodatkiem drobiu. Jeśli w zbiorniku jest dużo rośli i glonów, nie ma potrzeby podawania pokarmów roślinnych. W „gołym” akwarium można sporadycznie podawać niewielkie ilości świeżych lub gotowanych warzyw.

Rozmnażanie:
Bardzo trudne w sztucznych warunkach. W naturalnym środowisku arapaima buduje gniazdo, gdy poziom wody wyraźnie się podniesie (a temperatura wody obniży). Samica składa od 40 do 50 tysięcy jaj. Ikrą oraz maluchami do 12 tygodnia życia opiekuje się samiec. Młode po wykluciu mają ok. 11,5 cm długości. Od dziewiątego dnia życia zaczynają oddychać powietrzem atmosferycznym. Osiągają dojrzałość płciową po 4-6 latach.

Galeria