Nazwa: Promieniczka

Nazwa łacińska: Marosatherina ladigesi, Telmatherina ladigesi

Rząd: Aterynokształtne

Rodzina: Telmatherinidae

Pochodzenie: wody wyspy Celebes

Wielkość: do 7 cm

Usposobienie: łagodna

Wielkość akwarium: > 120 l

Temperatura wody: 22-28 °C

Parametry wody: pH 7,0-8,0 GH 12-20°dGH

Pokarm: suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Gatunek ten zamieszkuje indonezyjskie wyspy na Oceanie spokojnym. Promieniczka jest typowym przykładem ryby wtórnie słodkowodnej, której przodkowie zamieszkiwali wody morskie. Pochodzenie ryby sprawia, że musi być trzymana w specyficznych warunkach- słodkiej, półprzezroczystej, twardej (11 dGH i 2 dCH) wodzie o pH 8,5. Środowisko takie można uzyskać dodając do wody niewielką ilość soli morskiej (1 łyżeczka na 10 l) oraz umieszczając w akwarium wapienie. Promieniczka to niewielka ryba osiągająca maksymalnie 7 cm długości. Są to stadne osobniki, stąd poleca się je hodować w większych grupach. Ich usposobienie jest spokojne, raczej przyjazne. Mimo tego trudno im dobrać towarzystwo ze względu na warunki, jakich wymagają oraz ich niewielkie rozmiary. Ryby są energiczne i ruchliwe. Ich wygląd cechuje srebrnoszare, połyskujące ciało oraz płetwy o żółtawym zabarwieniu. Dymorfizm płciowy przejawia się
w promieniach płetwy brzusznej i odbytowej – są one dłuższe u samców. Akwarium powinno być obsadzone roślinnością. Osobniki preferują dobrze natlenioną, twardą wodę. Warto pamiętać o skutecznej filtracji. Zaopatrując zbiornik w elementy scenerii, warto pamiętać o pozostawieniu osobnikom sporej przestrzeni do pływania. Ryby zajmują przeważnie górne, przypowierzchniowe partie zbiornika. Temperatura wody powinna wynosić 22-28 °C. Akwarium powinno być nie mniejsze niż 80 cm długości. Ryby dobrze czują się w przestronnych, dużych środowiskach.

W diecie tych ryb powinien znaleźć się głównie pokarm żywy oraz suchy. Pobiera pokarm zarówno z toni, jak i unoszący się na powierzchni.

Rozmnażanie:
W zbiorniku należy obniżyć poziom wody do ok. 15-20 cm. Powinno się zadbać o roślinność, gdyż to wśród niej samica rozrzuca swoje jaja. Odpowiednia temperatura wody wynosi 28°C. Samica rozrzuca ikrę, która przykleja się do roślinności na cienkich, lepkich niteczkach. Do wylęgu następuje po kilku, kilkunastu dniach. Młode trudno utrzymać. Narybek wolno dorasta. Jako pierwszy pokarm należy podawać im larwy solowca. Tarlaki nie mają tendencji do wyjadania ikry.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria