Nazwa: Razbora Hengela

Nazwa łacińska: Trigonostigma hengeli

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: Sumatra i Borneo

Wielkość: do 3 cm

Usposobienie: łagodne

Wielkość akwarium: > 50 l

Temperatura wody: 23-28 °C

Parametry wody: pH 6,5 GH 4-10°dGH

Pokarm: drobny suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Razbora Hengela (Trigonostigma hengeli) to słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Zamieszkuje Wielkie Wyspy Sundajskie, takie jak Jawa, Sumatra czy Borneo. Jej naturalnym środowiskiem są zakola rzek, wolno płynące dopływy oraz tereny zalewowe i bagna charakteryzujące się ciemnym zabarwieniem tzw. czarne wody. Jest to mała, efektowna ryba o przezroczystym ciele oznaczonym czarnym, wąskim pasem, biegnącym od części brzusznej do ogonowej, obrzeżonym pomarańczowym pigmentem. Pręga ta ma kształt klina rozszerzającego się w kierunku głowy. Dorosłe osobniki osiągają maksymalnie 3 cm długości. Samice wyróżniają się od samców zaokrągleniem w części brzusznej oraz nieznacznie większym ciałem. Jako gatunek ławicowy, Razbora Hengela najlepiej czuje się w ławicach liczących min. 8 osobników. Ma towarzyskie usposobienie, a w odpowiednich warunkach jest mało płochliwa i spokojna. Jest bardzo aktywna, pływa zawsze całą grupą. Jaskinie i zakamarki z korzeni i liści stworzą rybom właściwe środowisko do życia. Mała ilość światła oraz przestrzeń do pływania (akwarium o długości min. 60 cm) pozwolą rybom nie tylko pięknie się prezentować, ale także żyć w warunkach zbliżonych do naturalnych. Choć w naturze żyją w wodzie miękkiej i kwaśnej, dobrze adaptują się również do innych warunków, choć może być wtedy słabiej wybarwiona. Prąd wody powinien być ograniczony do minimum. Ze względu na spokojne usposobienie, ryba może przebywać z innymi, podobnymi sobie osobnikami w akwariach wielogatunkowych. Występujące w naturze są małymi drapieżnikami, jednak w zbiornikach nie są wybredne.

Można karmić je pokarmem żywym, mrożonym oraz suchym.

Rozmnażanie:
Rozmnaża się bardzo łatwo, często bez ingerencji akwarysty. Środowisko tarliskowe powinno być dobrze zacienione, zaopatrzone w liście, do których osobniki przyklejają ikrę. Temperatura wody to ok. 28 °C. Kilka dni przed tarłem ryby należy obficie nakarmić żywym pokarmem. W miękkiej wodzie o lekko kwaśnym odczynie (pH 5.0-6.0) do tarła powinno dojść w przeciągu 24 godzin od umieszczenia osobników w przygotowanym akwarium. Jest ono poprzedzone intensywnymi gonitwami pomiędzy roślinnością. Ważne jest, by odłowić rodziców po pojawieniu się ikry, gdyż mają one tendencje do jej zjadania. Wylęg trwa ok. 2-3 dni, a narybek zaczyna pływać dopiero po tygodniu. W kwestii odżywiania, odpowiednim rozwiązaniem będzie dieta złożona z pyłu lub zawiesiny, do czasu, aż osobniki nie dorosną.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria