Nazwa: Razbora klinowa

Nazwa łacińska: Trigonostigma heteromorpha

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate

Pochodzenie: Azja – Półwysep Malajski oraz Tajlandia

Wielkość: 4 cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: > 60 l

Temperatura wody: 22-26°C

Parametry wody: pH 5.5-6.5, 2-6°dGH

Pokarm: Suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Razbora klinowa to bardzo popularny w hodowlach domowych gatunek ryby słodkowodnej z rodziny karpiowatych. W naturze występuje w mniejszych rzekach i strumieniach oraz na obszarach bagiennych
w Tajlandii, Malezji oraz Indonezji. Jej nazwa pochodzi od charakterystycznej ukośnej, czarnej pręgi na ciele w kształcie klina. Pręga u Razbory klinowej jest o wiele większa i widoczna niż u pozostałych gatunków z tej samej rodziny jak Razbory Hangela i Espei. Ryba ta zazwyczaj dorasta do 4 cm gdzie samice są odrobinkę większe i okrąglejsze w części brzusznej. Ich klin jest zakończony bardziej owalnie natomiast
u samców zakończenie jest raczej ostre, zdecydowane. Kolorem dominującym u tej ryby jest żółty, pomarańczowy i złoty a przy dobrze dobranych pokarmach i odpowiednich warunkach w akwarium wpada w kolor czerwony.

Razbora klinowa jest rybą stadną. Zaleca się trzymanie w akwarium co najmniej 7-10 sztuk. Nadaje się do akwarium towarzyskiego, wielogatunkowego, ponieważ jest bardzo spokojna i nie stwarza zagrożenia dla pozostałych ryb, nawet mniejszych. Zamieszkuje przeważnie środkową i górną partię wody
w akwarium.

Minimalna wielkość zbiornika to 50-60 litrów. Dobrze jako podłoża użyć drobnego żwiru kwarcowego oraz umieścić kryjówki i naturalne ozdoby akwariowe w postaci korzeni, kokosów, kamieni, bambusów. Warto również akwarium obsadzić dużą ilością roślin, pozostawiając oczywiście wolne miejsce do pływania dla ryb. Światło nie powinno być zbyt intensywne więc warto je przytłumić lub użyć dodatkowo szyszek olchy, liści dębu czy innych ozdób uwalniających związki humusowe i garbniki do wody. Mile widziana
w akwarium jest również roślinność pływająca.

Razbora klinowa nie jest wymagającą rybą jeśli chodzi o karmienie. Warto natomiast jej dietę urozmaicić zarówno pokarmem roślinnym jak i mięsnym oraz stosować pokarmy najwyższej jakości od sprawdzonych producentów. Ryby jedzą pokarm suchy, mrożony i żywy – oczywiście drobny.

Rozmnażanie:
Do tarła najczęściej dochodzi w specjalnie przygotowanym zbiorniku tarliskowym, gdzie poziom wody jest obniżony do 15-20 cm a woda miękka i dojrzała. Przez 10-14 dni karmimy ryby pokarmem zarówno mięsnym jak i roślinnym w odrobinkę większych ilościach niż na co dzień. Odławiamy jednego samca
i jedną samicę i umieszczamy w przyciemnionym zbiorniku tarliskowym. Najlepiej zrobić to wieczorem ponieważ bardzo często ryby wycierają się zaraz po przenosinach. Samica składa ikrę pod liściem
i odwraca się pod nią grzbietem w dół. Samiec od razu podąża za samicą. Larwy wylęgają się po 24-48 godzinach a po 5 dniach narybek zaczyna pływać samodzielnie. Należy karmić go wtedy pierwotniakami.

Galeria