Nazwa: Ryukin

Nazwa łacińska: Carassius auratus

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: Nie wystepuje w naturze

Wielkość: do 20 cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: > 120 l

Temperatura wody: 20-25°C

Parametry wody: pH 6.0-8.0 5-25°dGH

Pokarm: Suchy, mrożony

Charakterystyka:
Ryukin to sztucznie wyhodowana odmiana tak zwanej złotej rybki pochodząca z Chin. Charakteryzuje się wysokim grzbietem, przypominającym garb i masywnym brzuchem. Jest to jedyna złota rybka, której ciało jest wyższe niż dłuższe. Osiąga maksymalnie około 20 centymetrów długości. Głowa jest nienaturalnie mała w stosunku do tułowia. Ubarwienie różnorodne, zwykle czerwone, biało-czerwone, cętkowane, brązowe. Posiada bardzo długie welonowate płetwy, zwłaszcza ogonową, które jednocześnie jest podwójna. Płetwa grzbietowa jest również wysoka i przypomina irokeza lub pióropusz. Samca od samicy niemal nie można odróżnić. Cechy płciowe widoczne są jedynie w okresie tarła, kiedy samiec pokrywa się białą wysypką występującą w okolicach głowy i skrzeli.

Ryukin jest rybą bardzo aktywną i przebojową, z powodzeniem konkurująca o pożywienie z innymi gatunkami. Nie należy jej trzymać z rybami małymi i spokojnymi, ponieważ może je zastraszyć
i zdominować. Ze względy na wysoki profil wymagają głębszego zbiornika niż większość ryb akwariowych. Mogą być trzymane w akwarium towarzyskim razem z innymi welonami. Nie należy umieszczać w jednym zbiorniku przedstawicieli różnych odmian ze względu na mozliwość krzyżowania się. Bywają także trzymane w stawach jako ryby ozdobne.

Akwarium dla tego gatunku powinno mieć przynajmniej 120 litrów pojemności. Na jednego osobnika powinno przypadać około 20-30 litrów. Podłoże najlepiej wysypać piaskiem kwarcowym. Można dodać elementy takie jak otoczaki, gałęzie czy korzenie. Woda powinna mieć około 20-25 stopni Celsjusza. Okresowe obniżanie temperatury na zimę dobrze zrobi rybom. Twardość i poziom pH wody nie ma większego znaczenia.

Pokarm podawany tym rybom powinien być wyłącznie suchy (płatki i granulat), można ewentualnie urozmaicać go mrożonymi larwami oraz warzywami takimi jak groszek czy szpinak. Ze względu na zniekształcony układ pokarmowy, ryby te często cierpią na zaparcia. Z tego powodu nie należy im podawać produktów wysokobiałkowych oraz często urozmaicać dietę pokarmami roślinnymi.

Rozmnażanie:
Gotowość do tarła rozpoznamy po wysypce pojawiającej się u samca. Najlepiej jest wtedy odłowić takiego osobnika wraz z jedną lub dwiema samicami i przenieść je do specjalnego pojemnika tarliskowego. Pojemnik powinien być płytki – głębokość wody nie powinna przekraczać 20 cm – i wypełniony wodą
o temperaturze 25 stopni Celsjusza. Należy również umieścić w pojemniku rośliny z dużymi liśćmi. Samica złoży jaja na liściach – po zapłodnieniu jaj należy usunąć dorosłe osobniki z pojemnika tarliskowego. Narybek pojawi się po około 5-7 dniach.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria