Nazwa: Śpioszka pomarańczowa

Nazwa łacińska: Hypseleotris compressa

Rząd: Okoniokształtne

Rodzina: Eleotrowate (Eleotriade)

Pochodzenie: Australia, Nowa Gwinea

Wielkość: do 11 cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: > 150l

Temperatura wody: 10-30°C

Parametry wody: pH 6,5-7,5 GH 10-20°dGH

Pokarm: Żywy i mrożony

Charakterystyka:
Śpioszka pomarańczowa zamieszkuje spokojne wody płynące Australii i Nowej Gwinei, spotykana jest także w wodach stojących i przybrzeżnych wodach słonych. Jej kolory zmieniają się w zależności od płci, wieku i warunków środowiska, najczęściej jednak przybierają barwę pomarańczową, w części środkowej tułowia oraz w partiach ogonowych mogą mieć żółtawy i srebrzysty odcień. Ich płetwy są ciemno zakończone. Posiadają podwójną płetwę grzbietową. I płetwy grzbietowe, jak i płetwa odbytowa są pomarańczowe i czarne z jasnym obrzeżeniem. Dorastają do 11 cm długości, przy czym samice są nieco mniejsze od samców. Samce są też intensywniej ubarwione w stosunku do samic, których zazwyczaj są srebrzyste, a ich płetwy pozbawione są pomarańczowej barwy. Ryby te nie posiadają linii bocznej. Mają spokojne usposobienie i nadają się do akwarium towarzyskiego, jednak najlepiej czują się w towarzystwie własnego gatunku, dlatego zaleca się hodowanie ich w stadach. Ryby te nie stwarzają jednak problemów w środowisku wielogatunkowych. Mogą być trzymane razem z molinezjami lub gurami.

Śpioszka pomarańczowa preferuje wodę z dodatkiem soli, odpowiednie stężenie można uzyskać, dodając łyżeczkę soli morskiej na ok. 10 litra wody. Jednak ryby te adaptują się do różnych warunków. Dobrze tolerują zarówno wodę miękką, jak i twardą, jej temperatura może się wahać pomiędzy od 10 do 30 stopni, a pH od 5,5 do 9. Zbiornik powinien być gęsto obsadzony roślinami, mogą też znaleźć się w nim korzenie bądź kawałki drewna. Dno najlepiej wysypać piaskiem i wyłożyć płaskimi kamieniami. Budując scenerię akwarium, należy pamiętać przede wszystkim o pozostawieniu rybom wolnej przestrzeni do pływania. Zbiornik powinien być nie mniejszy niż 100 cm długości, koniecznie przykryty. Nie powinien być zbyt jasno oświetlony, należy też zamontować wydajny filtr i podmieniać regularnie ok 10% wody.

Dieta ryb powinna składać się z żywych lub mrożonych larw owadów, dżdżownic, krewetek, gammarusów, rureczników. Od czasu do czasu można podawać chude mięso (serce wołowe lub indycze). Jako przysmak można także podawać malutkie rybki.

Rozmnażanie:
Rozmnażanie w akwarium jest ciężkie. Ryby powinny spontanicznie dobrać się w pary, ponieważ samiec może nie tolerować narzuconej przez akwarystę partnerki. Do rozrodu ryby można zachęcić poprzez podniesienie temp. wody. w akwarium Samica składa do 3000 małych jaj na płaskich powierzchniach, najczęściej na kamieniach, samiec pilnuje ikry. Po złożeniu jaj samiczkę należy odłowić. Samiec może wykazywać wówczas terytorializm oraz niezbyt szkodliwą agresję. Wylęg następuje zazwyczaj po upływie jednego dnia. Wtedy należy też odłowić samca. Gdy młode zaczną samodzielnie pływać, można podawać im drobny pokarm suchy, z racji tego, że rybki są bardzo małe należy podawać im pierwotniaki, a po kilku dniach świeżo wyklute larwami solowca, nie pogardzą one również np. wrotkiem. W naturze tarło następuje w wodzie słodkiej, a następnie narybek wędrują do wody słonej, gdzie żyje do osiągnięcia dojrzałości.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria