Nazwa: Suihogon - Pyzatka

Nazwa łacińska: Carassius auratus

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: Nie występuje w naturze

Wielkość: do 20 cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: > 200 l

Temperatura wody: (15) 20-25°C

Parametry wody: pH 6,0-8,0 5-25°dGH

Pokarm: suchy, żywy

Charakterystyka:
Pyzatka jest jedną z odmian złotej rybki (popularnie zwanych welonami), wyhodowaną na drodze mutacji z karasia złocistego. Posiada wydłużone ciało z łukowatym grzbietem, pozbawionym płetwy grzbietowej. Pozostałe płetwy są krótkie i parzyste, poza płetwą ogonowa, która w zależności od odmiany może być krótka lub silnie wydłużona, przypominająca jaskółczy ogon. Osiągają wielkość do 20 cm. Charakterystyczną cecha są duże, balonowate pęcherze wypełnione płynem, znajdujące się pod oczami. Pęcherze te są bardzo delikatne i podatne na urazy. Dlatego projektując zbiornik należy wykluczyć wszystkie ostre przedmioty takie jak korzenie czy ostre kamienie. Bardzo charakterystyczne są też teleskopowe oczy umiejscowione na czubku głowy i skierowane prosto do góry. Najbardziej popularne są pyzatki o barwie pomarańczowej, można również spotkać odmiany czarne, o błękitnych łuskach oraz calico- pyzatki wielobarwne. Róznia się także wielkością pęcherzy pod oczami. Najwyżej cenione są te
o największych pęcherzach. Istnieje również odmiana o mniejszych pęcherzach u której pojawia się dodatkowa narośl pomiędzy oczami. Pyzatki krótkoogonowe są znacznie bardziej ruchliwe od odmian
z długimi ogonami, które przeważnie leżą na dnie zbiornika i ożywiają się jedynie w porze karmienia.

To bardzo delikatny gatunek. Z tego powodu Pyzatek nie należy łączyć z innymi rybami, nawet z innymi odmianami złotych rybek. Akwarium powinno mieć min. 200L na jedną rybę. Należy zapewnić jasne oświetlenie i wydajna filtrację połączoną z napowietrzaniem. Jako podłoże najlepiej wybrać drobny miękki piasek lub drobny żwirek o łagodnych brzegach. Do dekoracji można wykorzystać otoczaki, kawałki drewna pozbawione ostrych fragmentów. Można posadzić rośliny odporne na podgryzanie np. anubiasy, zwartki i duże strzałki. Woda zimą powinna mieć temp. 15-18°C a latem 20-25°C. Należy zachować taką temperaturę wody jeśli wiosną chcemy doprowadzić ryby do tarła. Ryb nie wolno wprowadzać do niedojrzałego zbiornika, ponieważ może to spowodować zmętnienie oczu oraz wystrzępienie płetw.

Pyzatka chętnie je żywe lub suszone rozwielitki. Można też karmić ją gotową suchą karmą dla złotych rybek, urozmaicając dietę pokarmem roślinnym.

Rozmnażanie:
Rybki rozmnażają się zwykle wiosną. Wysypka tarłowa koloru białego u samca na głowie i pokrywach skrzelowych informuje iż ryby są gotowe do tarła. W obszernym zbiorniku gęsto obsadzonym roślinami umieszczamy parę ryb lub dwa samce i samicę. Temperatura wody w zbiorniku tarliskowym powinna wynosić ok. 25°C a poziom nie powinien przekraczać 20cm. Rybki należy obficie karmić. Do tarła dochodzi zwykle nad ranem. Po złożeniu przez samice jajek (nawet kilku tysięcy) dorosłe osobniki należy odłowić, po 5-7 dniach następuje lęg. Po dwóch następnych dniach młode zaczynają żerować. Na początku maluchy zaleca się karmić świeżo wyklutymi larwami solowca, stopniowo wprowadzając do diety grubszy plankton i rozkruszony i wymieszany z wodą pokarm dla narybku.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Galeria