Nazwa: Żałobniczka

Nazwa łacińska: Gymnocorymbus ternetzi

Rząd: Kąsaczokształtne

Rodzina: Kąsaczowate (Characidae)

Pochodzenie: Brazylia i Boliwia

Wielkość: do 5 cm

Usposobienie: łagodne jeśli są trzymane w stadzie

Wielkość akwarium: > 60 l

Temperatura wody: 22-26°C

Parametry wody: pH 6,0-7,0 GH 5-10°dGH

Pokarm: suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Żałobniczka, inaczej zwana Tetrą czarną, naturalnie występuje w rzekach i dorzeczach Paragwaju, Brazylii i Argentyny. Ta słodkowodna ryba o boczno spłaszczonym ciele osiąga do 5 cm długości. Osobniki są srebrnoszare, naznaczone poprzecznymi, ciemnymi pręgami. Samce, prócz tego, iż mają ostro wydłużoną płetwę grzbietową, są też nieco mniejsze od samic. Sporadycznie w sklepach możemy spotkać również odmianę albinotyczna tej ryby. Żałobniczka w pojedynkę lub w zbyt małych stadach ma tendencje do podgryzania płetw innym rybom, więc zaleca się trzymanie ich w stadach min. 8 osobników. W takich warunkach mają dość spokojne usposobienie, są energiczne i ruchliwe.

Decydując się na Żałobniczki w akwarium, powinno się pamiętać głównie o tym, iż ryby te potrzebują dużej przestrzeni do pływania. Zbiornik mniejszy niż 60-70 cm długości nie będzie dobrym rozwiązaniem. Ryby będą czuły się najlepiej w nieco zacienionym, gęsto obsadzonym roślinnością otoczeniu. Również roślinnością pływającą, która pozwoli nam rozwiązać problem z zacienieniem zbiornika. Mile widziane będą kryjówki w postaci korzeni, kokosów, grot i kamieni. Odpowiednie parametry wody dla tej ryby to pH 6.0 – 7.0 i temperatura 22-26°C.

Te popularne w Polsce rybki przyjmują pokarm zarówno żywy, mrożony jak i suchy (w płatkach i granulat). Dietę warto urozmaicać pokarmem roślinnym.

Rozmnażanie:
Należy zaopatrzyć się w mniejsze akwarium tarliskowe o długości np. 45 cm. Zbiornik dobrze jest wyposażyć w dużą ilość mchu lub mop akwarystyczny. Woda powinna mieć temperaturę ok. 28 °C oraz odczyn obojętny lub lekko kwaśny. Najlepiej będzie, gdy jednemu samcowi przydzielone zostanie kilka samic. Przed przeniesieniem do środowiska tarliskowego, ryby należy nakarmić obficie żywym pokarmem. Do tarła dochodzi najczęściej następnego dnia rano, po przeprowadzce osobników. Czas wylęgu to 2-3 dni, należy pamiętać o odłowieniu dorosłych osobników po zauważeniu ikry. Po kilku dniach od wylęgu młode zaczynają już samodzielnie pływać. Mikro pokarmy w płynie lub żelu będą najodpowiedniejszym pożywieniem dla narybku w tym okresie. Należy szczególnie pamiętać o nadwrażliwości ikry i młodych ryb na światło, dlatego w razie potrzeby należy je lekko stłumić.


Galeria