Podwodne Królestwo | choroby ryb akwariowych - Zapalenie przewodu pokarmowego.
Strona internetowa www.podwodnekrolestwo.pl zawiera opisy chorób ryb akwariowych wraz z informacjami na temat objawów oraz ich leczenia - Zapalenie przewodu pokarmowego.
Zapalenie przewodu pokarmowe, choroby ryb, leczenie ryb
5165
single,single-post,postid-5165,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Choroby ryb akwariowych

 

Zapalenie przewodu pokarmowego

08 Lut 2016, Posted by admin in Choroby powodowane nieprawidłowym żywieniem, Choroby ryb

Zapalenie przewodu pokarmowego jest chorobą spowodowaną zbyt jednostajną, bądź niewłaściwą dietą. Choroba to może wywołać wielkie straty w akwarium, szczególnie, że zmniejsza odporność ryb i zwiększa ryzyko wystąpienia wtórnych infekcji bakteryjnych.

Źródła choroby i czynniki sprzyjające jej wystąpieniu
Zapalenie przewodu pokarmowego jest najczęściej konsekwencją długotrwałego podawania karmy suchej lub jednego rodzaju pożywienia. Tak się zdarza w przypadku karmienia ryb roślinożernych wyłącznie wysokobiałkowym pokarmem zwierzęcym. Podobne objawy mogą wystąpić po gwałtownej zmianie pokarmu suchego na pokarm wilgotny. Do zapalenia przewodu pokarmowego dochodzi również, jeśli ryby są karmione zwierzętami pochodzącymi z zanieczyszczonych zbiorników naturalnych.

Objawy
Stan zapalny żołądka objawia się przeważnie obrzękiem przedniej części ciała. Okolice odbytu są zaczerwienione, a z otworu odbytowego wydobywa się krwisty kał zawierający duże ilości śluzu lub resztki niestrawionego pokarmu. U ryb stwierdzić można bledniecie lub pociemnienie skóry.

Leczenie
Ryby należy poddać leczniczej głodówce, która powinna trwać od 5 do 10 dni. Po tym czasie należy zacząć podawać małe ilości łatwostrawnego pokarmu o dużej zawartości substancji balastowych (np. szpinaku).

Zapobieganie
Zapobieganie polega na stosowaniu racjonalnej i urozmaiconej diety, dostosowanej do potrzeb żywieniowych konkretnych gatunków. Powinna ona być urozmaicona i zawierać białka, węglowodany i tłuszcze w proporcjach odpowiednich dla danej grupy ryb. Należy również pamiętać o zachowaniu właściwego stosunku strawnych i niestrawnych części karmy. Nie należy również karmić ryb żywą karmą pochodzącą z niepewnych źródeł.

Literatura:
J. Antychowicz „Choroby ryb akwariowych”, Warszawa 1990, s.61-63.
R. Bednarczuk „Choroby słodkowodnych ryb akwariowych- praktyczny przewodnik”, Warszawa, s. 15.
A. Sieniawski „Jak zostać akwarystą”, Warszawa 2002, s. 147.
J. Jakubowski, J. Ring „Ryby w akwarium”, Warszawa 1988, s.150-151.



Podziel się tym artykułem ze znajomymi:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Dodaj komentarz - wszystkie pola muszą zostać wypełnione