Nazwa: Brzanka różowa

Nazwa łacińska: Pethia conchonius

Rząd: Karpiokształtne

Rodzina: karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: północne Indie (Bengal i Assam)

Wielkość: w akwarium do 7 cm a w naturze do 12-15 cm

Usposobienie: średnio łagodne, lubi podgryzać inne gatunki, szczególnie trzymana pojedynczo

Wielkość akwarium: > 100 L

Temperatura wody: 22-25 °C

Parametry wody: pH 6,0-7,5 GH 6-16° dGH

Pokarm: suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Brzanka Różowa, Pethia conchonius, tak jak inne odmiany tego gatunku, pochodzi z Azji. Zamieszkuje rwące potoki górskie. Dorosłe osobniki w warunkach hodowlanych dorastają do 12-15 cm długości. Pomimo tego, iż płeć młodych ryb nie jest możliwa do rozróżnienia, dymorfizm płciowy przejawia się intensywnie u dojrzałych osobników. Ciała samców są czerwone, zaś ich płetwy czarne. Samice są żółtawo-srebrzyste, ich wygląd jest miej efektowny i mało rzucający się w oczy. Ryby najlepiej czują się w grupach liczących min. 8 osobników ponieważ wtedy czują się pewnie, bezpiecznie i wykazują zachowania charakterystyczne dla ryb stadnych.

Brzanki Różowe potrzebują dużej przestrzeni do pływania. Akwarium powinno mieć min. 100 cm długości. Osobniki dobrze czują się w środowiskach z ograniczonym dostępem do światła. Można to zapewnić poprzez umieszczenie w zbiorniku roślin pływających, które przytłumia światło z pokrywy lub belki. Gęsta roślinność i ciemne podłoże zbiornika sprawią, że te energiczne ryby będą się lepiej czuć i efektowniej prezentować. Ze względu na wytrzymałość gatunku, nie ma określonych parametrów chemicznych wody, która byłaby najlepsza dla ryb. Powinna mieć temperaturę 18-22°C i odczuwalny, silny przepływ wody. Wymagany jest wydajny filtr pozwalający utrzymać akwarium w czystości. Podmiany wody robimy raz w tygodniu w ilości 10-20 % pojemności zbiornika.

Brzanka Różowa jest wszystkożerna, dlatego najlepiej będzie karmić ją pokarmem zarówno suchym, żywym jak i mrożonym. Zbilansowana dieta będzie kluczem do sukcesu w hodowli tej ryby.

Rozmnażanie:
Rozmnażanie tego gatunku należy do łatwych. We właściwie utrzymanych akwariach dochodzi do tego bez udziału akwarysty. Jednak chcąc otrzymać lepsze rezultaty, należy przygotować nieco mniejszy zbiornik, którego dno wyłożone będzie mchem lub np. szklanymi kulami. Akwarium powinno być wyposażone w filtr gąbkowy. Woda powinna być lekko kwaśna, o temperaturze 24°C, pH 6.0-7.5. Do środowiska tarliskowego należy przenieść jedną lub dwie pary osobników, uprzednio karmionych żywymi pokarmami. Do tarła dochodzi w ciągu 24 godzin. Wylęg następuje 1-2 dni po pojawieniu się ikry. Narybek należy obficie karmić drobnym pokarmem suchym i żywym.

Galeria