Nazwa: Karp Sazan, Karp dziki

Nazwa łacińska: Cyprinus carpio

Rząd: Karpiokształtne (Cypriniformes)

Rodzina: Karpiowate (Cyprinidae)

Pochodzenie: Europa

Wielkość: Do 1 m

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: Oczko wodne, staw

Temperatura wody: 16-25 °C

Parametry wody: Miękka do średnio twardej, pH 6,0-8,0

Pokarm: Żywy, suchy i mrożony

Charakterystyka:

Naturalny obszar występowania obejmuje zlewiska mórz Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Z powodzeniem introdukowany w całej Europie, Azji oraz Ameryce Południowej. Preferuje dolne biegi rzek, starorzecza oraz rozlewiska o ciepłej wodzie, mulistym dnie i bogatej roślinności. Może występować również w wodach słonawych.

Dzika odmiana karpia tzw. karp sazan różni się od odmian hodowlanych wydłużoną, słabo ścieśnioną bocznie sylwetką i niskim grzbietem. Całe ciało pokryte jest dużymi, dachówkowo ułożonymi łuskami. Posiada bardzo długą płetwę grzbietową, sięgającą aż do nasady płetwy odbytowej. Płetwa ogonowa zaokrąglona, wcięta. Otwór gębowy dolny, nad nim dwie pary wąsików.  Grzbiet i głowa są ciemne, zielonobrązowe lub szarozielone. Boki jaśniejsze, srebrzyste z żółtawym lub zielonkawym połyskiem. Płetwy ciemne, płetwa ogonowa czerwonawa. Brzuch jest biały lub kremowy.

Dymorfizm płciowy słabo zaznaczony. Samice są krąglejsze od samców i mają mniejsze płetwy piersiowe.

Karp dziki nie jest polecany do hodowli w akwarium ze względu na  wymagania dużej przestrzeni (powyżej 1000 litrów).  Czasami bywa hodowany w oczkach wodnych, choć zazwyczaj jest płochliwy i pozostaje  „niewidoczny” dla hodowcy.  Może być trzymany z innymi dużymi, spokojnymi rybami.  Maleńkie rybki mogą zostać przez niego  przypadkowo połknięte. Choć nie jest rybą ławicową, najlepiej czuje się w towarzystwie  kilku przedstawicieli własnego gatunku. Większość  czasu spędza na dnie zbiornika. Aktywny głównie o zmierzchu i o świcie. Często niszczy rośliny.

Poza dużą ilością przestrzeni nie ma specjalnych wymagań. Dobrze zaadaptuje się w różnych warunkach, preferuje duże zbiorniki o delikatnie płynącej  lub stojącej wodzie z dużą ilością osadu dennego.

W naturalnym środowisku żywi się larwami owadów, mięczakami, skorupiakami, glonami oraz elementami roślin wodnych. W hodowli chętnie jedzą gotowe granulaty, pszenicę, kukurydzę, groch.

Karp sazan żyje do 20 lat.

Rozmnażanie:

Nie rozmnaża się ani w akwariach, ani w oczkach wodnych. W naturalnym środowisku tarło odbywa się w maju i czerwcu w płytkiej, silnie zarośniętej wodzie.  Tarlaki często podejmują wędrówkę  w poszukiwaniu  odpowiednich  wypłyceń i rozlewisk, ponieważ larwy przebywają tylko w ciepłej wodzie wśród roślinności. Samica odbywa tarło z kilkoma samcami jednocześnie. Zaloty przebiegają bardzo gwałtownie, tarlaki często „kotłują” się  i wyskakują ponad powierzchnię wody. Ikra jest przyklejana do roślin. Wylęg następuje po 3–5 dniach. Maluch zaraz po wylęgu mierzą około 5 mm, mają duży pęcherzyk żółtkowy oraz specjalne gruczoły, które umożliwiają im przyczepianie się do roślinności wodnej przez okres 3–14 dni. Po wchłonięciu woreczka żółtkowego odżywiają się planktonem, a po osiągnięciu około 2 cm długości zaczynają poszukiwać pokarmu na dnie. Dojrzałość płciowa osiągają w wieku 3-4 lat.

Galeria