Kirysek pręgooki
06 lut 2017, Posted by Kiryskowate, Od 30 L do 120 L, Ryby akwariowe inNazwa: Kirysek pręgooki
Nazwa łacińska: Corydoras melini
Rząd: Sumokształtne (Siluriformes)
Rodzina: Kiryskowate (Callichthyidae)
Pochodzenie: Ameryka Południowa
Wielkość: 4-5 cm
Usposobienie: Łagodne
Wielkość akwarium: >60 l
Temperatura wody: 20 - 26°C
Parametry wody: Miękka, pH 4,0-7,0
Pokarm: Żywy, suchy, mrożony
Charakterystyka:
Kirysek pregooki (Corydoras melini) w naturalnym środowisku zamieszkuje bogate w materię organiczną wolno płynące strumienie i rozlewiska na terenie północno-zachodniej Brazylii i środkowo wschodniej Kolumbii. Jest to niewielka ryba o typowej dla kiryskowatych sylwetce. Wzdłuż ciała posiada dwa rzędy płytek kostnych oraz pierwsze promienie płetw piersiowych przekształcone w twarde kolce. Pysk jest krótki, wyposażony w dolnie skierowany otwór gębowy oraz wąsiki. Ciało ma kolor srebrzysto- beżowy z dwiema charakterystycznymi czarnymi pręgami. Pierwsza z nich przechodzi ukośnie przez oko, druga od pierwszych promieni płetwy grzbietowej, przez górna część tułowia aż do dolnej części płetwy ogonowej. Potrafi oddychać powietrzem atmosferycznym za pomocą jelita.
Dymorfizm płciowy słabo zaznaczony. Samice są zazwyczaj nieznacznie większe i bardziej krągłe do samców.
Kirysek pregooki jest bardzo spokojną rybą i niekonfliktową rybą i doskonale nadaje się do akwarium towarzyskiego. Nie należy umieszczać ich w zbiorniku z dużymi i agresywnymi rybami, które mogą je zdominować. Kiryski najlepiej hodować w grupach składających się z minimum 6 osobników, dzięki czemu będą bardziej aktywne. Przebywają głównie w dennej części zbiornika, od czasu do czasu podpływając pod powierzchnię, aby zaczerpnąć powietrza. Okres aktywności przypada głównie na wieczór i noc, choć w niezbyt intensywnie oświetlonych akwariach można obserwować te ryby także w ciągu dnia.
Nie wymagają dużego zbiornika, dla grupy 6 osobników wystarczy akwarium o powierzchni dna 30×80 cm, pod warunkiem, że nie będą musiały dzielić terenu z innymi rybami dennymi. Jako podłoża najlepiej użyć piasku lub drobnego żwiru o zaokrąglonych krawędziach, żeby zapobiec uszkodzeniu wąsików. Akwarium powinno być dość dobrze obsadzone roślinami, warto też umieścić w zbiorniku korzenie lub liście, które pomogą zapewnić rybom warunki podobne do naturalnych. Idealnie odnajdą się w akwariach biotopowych „black water”. Konieczne jest zapewnienie rybom kryjówek. Wymagają miękkiej i dość kwaśnej wody, bogatej w garbniki. Ponieważ kiryski są bardzo wrażliwe na zamiany parametrów wody, nigdy nie należy ich wpuszczać do nieustabilizowanego akwarium. Dobrze znoszą temperaturę od 20 do 26°C. Konieczne jest regularne czyszczenie dna (żeby zapobiec infekcji wąsików) oraz cotygodniowe podmiany wody.
Kiryski pręgookie są w zasadzie wszystkożerne i zaakceptują większość tonącego pokarmu. Chętnie zjadają larwy ochotki oraz tabletki denne dla kirysków. Ze względu na nocną aktywność najlepiej podawać pokarm wieczorem.
Rozmnażanie:
Dość łatwo rozmnaża się w warunkach akwariowych, zarówno w zbiorniku ogólnym, jak i tarliskowym. Najłatwiej doczekać się potomstwa w grupie w której jest przewaga samców. Kiedy samice staja się wyraźnie okrągłe, należy podmienić część wody na chłodniejszą (20-21°C) i zapewnić jej dobre napowietrzenie. Czynność tę czasem trzeba powtórzyć kilka razy, żeby zachęcić ryby do zalotów. Samce zaczynają rywalizować o względy samicy, która po jakimś czasie decyduje się na dopuszczenie któregoś z zalotników. Tarło poprzedzone jest chwytaniem wąsików samicy przez samce między płetwy piersiowe. Po zapłodnieniu samica odpływa w celu złożenia jaj, które zazwyczaj umieszcza na szybie akwarium, płaskich kamieniach lub przykleja do roślin. Tarlaki najlepiej odłowić po zniesieniu jaj, ponieważ mogą zjeść zarówno ikrę, jak i narybek. Po 3-4 dniach z jaj wylęgają się młode, które przez kolejnych dni żywią się zawartością woreczków żółtkowych. Po kolejnych 3-4 dniach zaczynają pływać po zbiorniku w poszukiwaniu jedzenia. Można im podawać rozrobiony żywy pokarm, taki jak mikro-nicienie czy larwy artemii. Zarówno jaja, jak i narybek są bardzo wrażliwe na infekcje grzybicze i wymagają wody doskonałej jakości.