Nazwa: Kolcobrzuch zielony, Nadymka, Rozdymka

Nazwa łacińska: Tetraodon nigroviridis

Rząd: Rozdymkokształtne

Rodzina: Rozdymkowate (Tetraodontidae)

Pochodzenie: Południowa i południowo - wschodnia Azja oraz strefa przybrzeżna mórz i oceanów

Wielkość: do 15 cm

Usposobienie: agresywne gdy dorosną

Wielkość akwarium: > 120 l

Temperatura wody: 24-28 °C

Parametry wody: pH 6,0-8,0 GH 1-20°dGH

Pokarm: Żywy i mrożony

Charakterystyka:
Kolcobrzuch zielony jest rybą występującą w Indiach, Tajlandii, jak i na Filipinach. Pochodzi z Atlantyku, Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. W ciele tych ryb występują trujące tetradotoksyny. Osobniki mają zielone ciała, a w stanach zagrożenia wypełniają się wodą lub powietrzem oraz wysuwają kolce skórne, przybierając kulisty kształt. Zdarza się również, że zaniepokojone przybierają postawę „śniętej ryby” i pływają do góry brzuchem. Rachityczne płetwy grzbietowe i piersiowe umożliwiają pływanie zarówno do przodu, jak i pływanie wsteczne. Są pozbawione płetw brzusznych, dlatego nie poruszają się zbyt szybko. Szczęki wyposażone są w mocne płytki zębowe, służące do rozkruszania muszli. Posiadają wypukłe oczy, które mogą poruszać się dookoła niezależnie od siebie. Osobniki dorastają do 18 cm długości. Dymorfizm płciowy nie jest zauważalny.

Do czasu osiągnięcia dojrzałości płciowej są łagodne i niekonfliktowe, potem zaczynają atakować inne ryby. Jeśli nie zapewnimy im odpowiednio dużej przestrzeni, może dochodzić również do aktów kanibalizmu.

Rozdymki potrzebują dużego akwarium, zaleca się, by nie było krótsze niż 150 cm długości. Nie poleca się trzymania osobników w akwariach wielogatunkowych. W zbiorniku powinny znajdować się grubo listne, wytrzymałe rośliny, najlepiej takie, które nie są atrakcyjnym pożywieniem, np. anubias lub flora sztuczna. Zbiornik należy tak zaaranżować, aby było w nim dużo kryjówek, ponieważ kolcobrzuchy są samotnikami i lubią zajmować swoje rewiry, których potem strzegą przed innymi rybami (również przedstawicielami własnego gatunku). Preferują wodę o temperaturze 23-27 °C z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 4.5 litra wody). Odczyn środowiska powinien być obojętny. Woda powinna być twarda. Oświetlenie niezbyt jasne, ale także niezbyt mocno przytłumione.

Jako ryba mięsożerna, Kolcobrzuch zielony chętnie zjada ślimaki i małże, ale można podawać jej również dżdżownice, gąsienice, larwy komarów. Nie pogardzi wołową wątrobą, sercami i mięsem wołowym. Należy uważać, aby nie przekarmiać tych ryb, które z natury są bardzo łapczywe.

Rozmnażanie:
Rozmnożenie w warunkach sztucznych nie należy do prostych. Do rozmnażania może przystąpić zarówno w grupie, w akwarium hodowlanym, jak i w oddzielnym zbiorniku, do którego zostanie przeniesiona samica i samiec. Druga z opcji jest dosyć trudna, gdyż płeć nie jest łatwa do rozróżnienia. Do tarła wymagana jest temperatura około 28 stopni Celsjusza. Pary dobierają się same i mogą składać ikrę co 2-3 tygodnie. Tarło odbywa się tuż przy dnie i poprzedzone jest pływaniem samca wokół „wybranki”. Samica składa ikrę na twardej, płaskiej powierzchni, a samiec aktywnie jej pilnuje. Samica może złożyć nawet do 300 jaj. Wylęg następuje po ok. 8 dniach. Samiec przenosi larwy do przygotowanego wcześniej dołka w piaszczystym podłożu. Młode osobniki są dość wybredne, więc chcąc zapewnić im prawidłowy rozwój, najlepiej podawać im ich ulubiony pokarm – larwy solowca.

Galeria