Nazwa: Gurami Czekoladowy, Czekoladowiec malajski

Nazwa łacińska: Sphaerichthys osphonemoides

Rząd: Okoniokształtne

Rodzina: Guramiowate

Pochodzenie: Azja – Sumatra, Borneo a także Półwysep Malajski

Wielkość: 6 cm

Usposobienie: Łagodne

Wielkość akwarium: > 80 l

Temperatura wody: 23-30°C

Parametry wody: pH 4.0-6.0, 5-12°dGH

Pokarm: Suchy, żywy i mrożony

Charakterystyka:
Gurami czekoladowy występuje również pod nazwą Czekoladowiec malajski (Sphaerichthys osphonemoides). Ryba pochodzi z Azji, gdzie zamieszkuje wody na Półwyspie Malajskim oraz Borneo i Sumatrze. W naturze preferują torfowiska oraz zalane tereny leśne. Osobniki należą do dosyć niewielkich. W warunkach hodowlanych osiągają 4-5 cm długości a w naturze do 6 cm. Jak sama nazwa wskazuje, ich ubarwienie jest brązowo czekoladowe, przełamane jasnymi pasami. Samice mają nieco krótszą płetwę grzbietową. Dymorfizm płciowy objawia się przede wszystkim w budowie szczęki; u samców jest ona prosta, w przeciwieństwie do zaokrąglonej szczęki samic. Są bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia i parametry wody. Najlepiej czują się w stadach składających się z min. 8 osobników.

Zastanawiając się nad akwarium, warto rozważyć zbiorniki o długości większej niż 60 cm. Sceneria powinna składać się z elementów takich jak suche liście, korzenie oraz naturalne, piaszczyste lub żwirowe podłoże. Można śmiało gęsto obsadzic akwarium roślinnością pamiętając jednak o wolnej przestrzeni do pływania dla ryb. Warto zwrócić uwagę, iż w naturze osobniki zamieszkują kwaśne wody, o odczynie 3 pH. W środowisku hodowlanym odpowiednim rozwiązaniem będzie woda o odczynie 4.0-6.0 pH, temperaturze 23-30°C oraz twardości 5 – 12 ºdGH. Wskazane cotygodniowe filtrowanie w części nie większej niż 15% wody oraz wydajny filtr z przyłumionym ruchem wody wypuszczanej do zbiornika.

Gurami czekoladowy najchętniej spożywa pokarm żywy i mrożony. Suchy zjadają niechętnie, szczególnie na początku ale po przyzwyczajeniu on również jest zjadany. Musimy pamiętać aby pokarm był drobny
i dopasowany do tej małej i bardzo efektownej ryby akwariowej.

Rozmnażanie:
Środowisko tarliskowe nie różni się od dobrze utrzymanego środowiska hodowlanego. Przed tarłem samce przybierają ciemniejszą, niemal szarą barwę, a samice prezentują odcienie złota. Po rozpoczętych przez samca zalotach ryby obejmują się w pozycji pionowej. Po złożeniu ikry samiec zapładnia jaja, po czym samica zbiera je i przechowuje w pysku. Po trwającej 7-20 dni inkubacji, samica wypuszcza kilkadziesiąt dobrze rozwiniętych młodych rybek, którym można podawać drobne pokarmy żywe. Ważne jest utrzymanie stałej temperatury wody oraz jej dobrej jakości.

Galeria